Keskusta on näköjään onnistunut hämäämään toimittajia ja poliittisia toimijoita vaaliohjelmallaan . Helsingin Sanomissa 22.3. valtiotieteiden tohtori Rauli Mickelsson Turun yliopistosta totesi: “Aluepolitiikkaa ei keskustan ohjelmassa ole oikeastaan ollenkaan. Aluepolitiikkaa kyllä löytyy vaikka kuinka paljon Keskustan ohjelmista, jos vain viitsii etsiä.

 

Keskusta.fi internetsivuilta löytyy mm. kaksi ohjelmaa “Keskittämisen politiikalle on vaihtoehto” ja “Suomi kuntoon koko voimallaan”. Nämä ovat täyttä aluepolitiikkaa. Kyse ei ole mistään vanhoista ohjelmista, vaan molemmat ovat vuodelta 2014. Ohjelmat eivät ole piilossa, vaan ne löytyvät keskusta.fi etusivun politiikka-linkin takaa.

Aluepolitiikka on ongelma

Aluepolitiikka on harkittua talouspoliittista toimintaa, jonka tarkoitus on vaikuttaa eri tasoisten alueiden, kuten kuntien, seutujen, maakuntien ja valtioiden taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen.

Kannattaa lukea läpi nämä ohjelmat. Niistä löytyy todellinen Keskustan suhde aluepolitiikkaan. Ohjelmissa mm. julistetaan että maaseutu on Suomelle voimavara. Vaaditaan, että tiestön määrärahat tulee suunnata perustienpitoon ja alempiasteisille teille. Keskustan mielestä jokaisen tulee saada päättää, missä asuu, vaikka käytännössä muut joutuvat maksamaan tämän asumisen erilaisilla aluepoliittisilla tuilla.  

Näiden ohjelmien viitoittamalla tiellä Suomea ei nosteta nykyisistä ongelmista. On mahdotonta yrittää pitää koko Suomi asuttuna. Koko Suomen asuttuna pitäminen tarkoittaa sitä, että kasvukeskusten verotuloa siirretään alueille, joilla ei ole omaa elinvoimaa. Ohjelmat ovat suoraan siltarumpujen Suomesta.

Kasvukeskusten tulee saada pitää omat verotulonsa oman alueensa elättämiseen ja kehittämiseen. Suomen tuleva hyvinvointi rakennetaan kaupungeissa ja niiden lähellä sijaitsevissa kunnissa. Kasvukeskusten työssäkäyntialueet tulee ottaa tulevaisuudessa kehittämisen keskiöön.