Työikäisten kirkosta eroaminen näkyy entistä suurempana lovena pääkaupunkiseudun seurakuntien kukkarossa. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten seurakuntien viime kuussa saama kirkollisvero kasvoi ainoastaan 0,2 %, kun kunnallisveron tuotto lisääntyi samaan aikaan 1,9 %.

Kunnan ja seurakunnan veroilla on sama veropohja. Prosenttien erotus kertoo kirkon jäsenosuuden laskevan työikäisten keskuudessa enemmän kuin väestössä keskimäärin.

- Kasteiden osuus kääntyi laskuun yli kymmenen vuotta sitten, kertoo tiedottaja Petri Karisma. Hänen arvionsa mukaan verotulot lähtevät tämän vuoksi jyrkkään laskuun noin vuodesta 2025 lähtien.

Ortodoksit nostivat veroprosenttia

Verotusoikeus on molemmilla valtionkirkoilla. Pääkaupunkiseudun ortodoksinen seurakunta nosti tuntuvasti veroprosenttiaan tänä vuonna.

Laskennallisesti nousun pitäisi näkyä 12,5 % kasvuna verotuloissa. Todellinen kasvu oli 9,1 %.

Valtakunnallisesti kunnallisveron tuotto kasvoi 1,9 %, seurakuntien 0,5 %. Luvut perustuvat helmikuun 2016 tilastoihin.

Eroakirkosta.fi on vuonna 2003 avattu palvelu, jonka tarkoituksena on nostaa esiin valtion ja kirkon ero. Sen avulla valtionkirkoista on eronnut yli puoli miljoonaa ihmistä. Vapaa-ajattelijoiden mielestä valtion on kohdeltava kaikkia yhdenvertaisesti uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta. Kahden kirkon suosiminen tarkoittaa muiden uskontojen ja uskonnottomien syrjintää.